Jak powinna wyglądać dieta dwulatka?

27.05.17r. Jak powinna wyglądać dieta dwulatka?

 

Kontynuując temat właściwego żywienia dziś zapraszam Was do przeczytania bardzo interesującego wywiadu dotyczącego diety starszych dzieci. Rozmowa została przeprowadzona specjalnie dla czytelników Bloga Bezpiecznego Malucha z dietetykiem Aleksandrą Pasich z Poradni Mój Dietetyk. Materiał powstał dzięki uprzejmości producenta wyciskarek do soków – firmy Muke.

 

MUKE: Dwulatek już zapewne kręci nosem na papki dla niemowlaków i sięga po posiłki dla dorosłych. Co wolno, a czego nie wolno wprowadzać do jego diety?

Aleksandra Pasich: Dwulatek może już spokojnie siąść z nami do stołu i próbować dań, które spożywamy. Bardzo ważne, aby dania były przygotowywane z wysokiej jakości produktów, najlepiej sezonowych i jak najmniej przetworzonych. Dzieci lubią, jeśli coś chrupie - warto dać maluchowi jabłko pokrojone w ćwiatki, małe marchewki czy kalarepę pokrojoną w słupki.

MUKE: Czyli śmiało możemy wprowadzać wszystkie produkty spożywcze?

Aleksandra Pasich: Tak naprawdę już po ukończeniu 4 miesiąca życia, w przypadku dzieci karmionych mieszankami i 6 miesiąca w przypadku dzieci karmionych piersią, należy zacząć wprowadzać niewielkie ilości nowych pokarmów - jednak nadal mleko jest podstawym pokarmem diety dziecka. Przy podawaniu nowych produktów należy obserwować, czy nie występują objawy charakterystyczne dla alergii lub nietolerancji pokarmowej. Jak to odróżnić? Najprościej mówiąc objawy alergii są natychmiastowe (biegunka, wymioty, zaczerwienie skóry, obrzęk) natomiast przy nietolerancji pokarmowej objawy mogą pojawić się po kilku godzinach lub nawet dniach i są znacznie dyskretniejsze (zaparcia, wzdęcia, bóle).

MUKE: Jeżeli warzywa i owoce powinny towarzyszyć każdemu posiłkowi to w jakiej formie?

Aleksandra Pasich: Dziecko w ciągu dnia powinno spożyć 5 porcji warzyw i 4 porcje owoców. Możemy podawać je w różnych formach, w zależności od preferenji dziecka. U jednych dzieci bardziej się sprawdzi kolorowy talerzyk z cząstkami warzyw i owoców zaś u drugich warto postawić na różnego rodzaju musy owocowo-warzywne z wyciskarki. Warto dostarczać także witaminy w postaci soków przecierowych - z miąższem owoców i warzyw. Należy pamiętać o wykorzystywaniu warzyw i owoców sezonowych – w nich znajdziemy najwięcej składników odżywczych.

MUKE: No dobrze, zatem ile dziecko powinno jeść? Tyle, ile chce?

Aleksandra Pasich: Jeżeli chodzi o energetyczność diety dwulatka to powinna wynosić około 1000 kcal dziennie i być rozdzielona na 4-5 posiłków - 3 główne (śniadanie, obiad i kolacja) i 1-2 przekąski (drugie śniadanie i/lub podwieczorek).

Należy dostarczyć produkty z każdej grupy w odpowiedniej ilości:

produkty zbożowe (5 porcji) – 1 porcja to: 1 kromka chleba, 1/2 szklanki płatków owsianych. 2-3 łyżki ugotowanej kaszy, ryżu lub makaronu

warzywa (5 porcji) – 1 porcja to: 1 ziemniak, 1 mały pomidor, 1/2 małej papryki, 2 łyżki startej marchwi lub gotowanych buraczków

owoce (4 porcje) – 1 porcja to: 1 jabłko, gruszka, 1/2 banana, 1/2 szklanki truskawek, malin, 1/2 szklanki soku przecierowego owocowego

mleko i produkty mleczne (3 porcje) – 1 porcja to: 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki jogurtu, 1 plaster żółtego ser, 2 łyżeczki twarogu

mięso, jaja, ryby (1-2 porcje) – 1 porcja to: plaster mięsa wieprzowego, 1/2 piersi z kurczaka lub indyka, 1/2 jajka, 1 plaster wędliny

tłuszcze (1-2 porcję) – 1 porcja to: 1 łyżeczka oleju rzepakowego, lnianego, oliwy z oliwek lub masła

MUKE: Czyli bardzo ważna jest ilość posiłków i ich regularność?

Aleksandra Pasich: Jak najbardziej. Dwulatek powinien spożywać 4-5 posiłków w ciągu dnia o stałych porach. Przerwy między posiłkami powinny wynosić od 2,5 do 4 godzin. Istotną kwestią jest także urozmaicenie diety dziecka, by dostarczyć wszystkich składników odżywczych dla jego prawidłowego wzrostu i rozwoju.

MUKE: Czy to prawda, że nawyki żywieniowe teraz wpojone mają szansę przetrwać też w dorosłości naszego dziecka?

Aleksandra Pasich: Jak najbardziej. Mogę powiedzieć nawet więcej - nawyki żywieniowe mamy przed zajściem w ciąże, jej żywienie w ciąży, w trakcie karmienia piersią oraz to co jej dziecko spożywało w pierwszych latach życia wpływa na jego nawyki żywieniowe i zdrowie w przyszłości. Należy już od małego przekazywać dziecku prawidłowe, zdrowe nawyki żywieniowe - pozwoli to na uniknięcie problemów z otyłością i chorobami cywilizacyjnymi w życiu dorosłym.

MUKE: A co z formą?

Aleksandra Pasich: Dzieci bardzo lubią jeść dania, które są kolorowe i ładnie podane. W ten sposób możemy wpłynąć na pobudzenie ich apetytu. Można je zachęcić do pomocy przy przygotowaniach np. do wyciskania soku lub mieszania kompociku. Warto by dziecko miało też swój talerzyk i kubeczek – wtedy również chętniej zje podany na nim posiłek, bo będzie wiedziało, że ta porcja jest przeznaczona specjalnie dla niego.

MUKE: Czy dietą możemy wesprzeć odporność dziecka i wyeliminować ryzyko infekcji?

Aleksandra Pasich: Dieta w bardzo dużym stopniu wpływa na odporność. Jeżeli dostarczymy odpowiednie ilości produktów z różnych grup, a co za tym idzie odpowiednie ilości składników odżywczych i witamin, to jest dużo większe prawdopodobnieństwo uniknięcia infekcji.

MUKE: A co na ból małego brzuszka?

Aleksandra Pasich: Jeżeli ból brzucha u dziecka jest spowodowany zaparciami to można podać sok przecierowy z jabłek rozcieńczony wodą. Jabłko zawiera błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Podobnie jest z marchewką, która pomoże zarówno przy zaparciach jak i biegunkach.

MUKE: Co proponować zamiast coca coli i cukierków?

Aleksandra Pasich: Sałatki owocowe, musy warzywno-owocowe, soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców, koktajle mleczno-owocowe, kisiel na bazie owoców, omlety i naleśniki z owocami, jogurt naturalny z dodatkiem świeżych owoców lub z przecierem owocowym. Owoce najlepiej zastąpią słodki smak innych niezdrowych produktów i dostarczą moc witamin do organizmu dziecka.

 

Przykładowy jadłospis dla dwulatka

 

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku z musem gruszkowym, sok przecierowy

125 g Sok marchwiowo-jabłkowy (wyciskany)

20 g Płatki owsiane

200 g Mleko spożywcze 3,2% tłuszczu

50 g Gruszka (ugotowana bez cukru)

 

Drugie śniadanie: Czerwono-zielony dwuwarstwowy mus owocowy

100 g Kiwi

100 g Truskawki

 

Obiad: Zupa krem z dyni, makaron z mięsem i warzywami

Zupa krem z dyni

100 g Dynia

20 g Jogurt naturalny

70 g Ziemniaki

Natka pietruszki

 

Makaron z mięsem i warzywami

50 g Mięso z piersi kurczaka bez skóry

15 g Marchew

15 g Cukinia

5 g Olej rzepakowy

15 g Cebula

30 g Makaron pełnoziarnisty

125 g Kompot z malin bez cukru

 

Podwieczorek: Koktajl bananowy

70 g Jogurt naturalny

50 g Banan

 

Kolacja: Kanapka z serem i pomidorem

25 g Chleb graham

10 g Ser żółty

50 g Pomidor

5 g Masło

 

MUKE jest dystrybutorem wyciskarek wolnoobrotowych do soków. Jednak to nie jedyny cel funkcjonowania tej firmy. Szukając przepisu na sok idealny wspiera wszystkie działania zmierzające do poprawy jakości życia, cieszenia się pełnią zdrowia czy zbilansowania diety. Łączy tradycję z nowoczesnością – inżynierowie udoskonalają technologię tylko po to, by człowiek mógł spożywać produkty w ich naturalnej i zdrowej odsłonie. Zachęca do świadomego wyboru, do wyboru diety zawierającej składniki pokarmowe pochodzące prosto z natury.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Dietetyk Aleksandra Pasich - poradnia dietetyczna Mój Dietetyk - Jestem dietetykiem z zawodu i pasji, absolwentką studiów licencjackich na kierunku Dietetyka i studiów magisterskich na kierunku Biotechnologia Molekularna. Ponadto ukończyłam studia podyplomowe o specjalizacji „Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie”. Podaję pomocną dłoń ludziom, którzy tego potrzebują. Wskazuję drogę do zdrowego i racjonalnego sposobu odżywiania. Motywuje do zmiany nawyków żywieniowych. Podchodzę indywidualnie do każdej osoby i stawiam na jadłospisy dostosowane do stanu zdrowia, trybu życia i preferencji kulinarnych. Dzielenie się wiedzą i obserwowanie pozytywnych zmian zachodzących w życiu pacjentów daje mi poczucie satysfakcji, ale także motywację do dalszego działania.

 

rozszerzanie diety,zdrowa dieta,zdrowe odżywianie

KOMENTARZE: (1)

29.05.2017 | Magda mama Janka

U nas problem z ta regularnoscią. Czasami Janek nie zje praktycznie nic przez cały dzien i zjada obiad dopiero kolo 17 - 18. Postanowiłam go nie cisnąc w myśl zasady niech je jak jest glodny. A może trzeba to zmienić?

Polecamy
Najnowsze wpisy
Archiwum
Tagi